dissabte, 12 de gener del 1991

Campionat de Scrabble

Ara fa cosa d'un any, des d'aquestes mateixes ratlles parlàvem de la primera partida oficial en català del joc de paraules anomenat Scrabble en el marc del I Saló de l'Ensenyament. Era la primera perquè es tractava d'una idea inèdita d'aquest activista lúdic que és l'Oriol Comas i, sobretot, perquè Borràs Plana SA acabava de treure la versió catalana de l'Scrabble. L'organitzador, impecable, va establir el mateix sistema de joc que ha convertit en grans espectacles les conteses de les federacions francòfona o anglòfona, i cinquanta parelles d'estudiants s'enfrontaren simultàniament a un sol comandant del joc, el popular Tísner. El mestre marcava la pauta de les fitxes que disposarien tots els jugadors en cada tirada, i totes les parelles intentaven la màxima puntuació en igualtat de condicions. Tothom anotava la seva jugada, però el tauler que prevalia sempre com a paisatge de la següent jugada era el d'en Tísner.
Des d'aleshores han plogut moltes fitxes de Scrabble. El fabricant n'ha exhaurit fins ara dues edicions de tres mil exemplars cadascuna i la tercera ja és al forn. En Tísner continua jugant a l'Scrabble en privat i en públic -com va palesar en la setmana que li dedicà el proppassat novembre el Patronat de Cultura de Mataró-, i el Saló de l'Ensenyament arriba a bon port per segona vegada de la mà de l'Esteve Miralles. Els set primers dies de febrer el Palau de Victòria Eugènia serà l'escenari del II Saló de l'Ensenyament, una important exposició de l'oferta educativa que els estudiants catalans tenen al seu abast. Set dies importants amb un final de festa enigmístic.
El dijous 7 de febrer, a les 4 de la tarda, la Sala 3 del Palau de Congressos de Montjuïc es revestirà de circ romà de les lletres catalanes. Es calcula que 50 parelles d'estudiants de secundària (la millor parella per cada institut) s'enfrontaran al mestre Tísner, acompanyat d'un jove deixeble, en una partida simultània que es regirà per les regles de les federacions internacionals de Scrabble. L'organització ha pujat el llistó respecte a l'any passat i assegura que el recompte de puntuacions -que en una partida simultània és la part fonamenal de l'arbitratge- estarà informatitzada. Com que la idea és realment seductora, no volem estar-nos de divulgar el telèfon on encara es poden fer les inscripcions: 93-2564832.
Aquest aniversari del primer any de vida de l'Scrabble en català arriba molt festiu. Perquè, a banda d'aquest nou matx, també ha saltat l'agradable notícia que es gesta un Club de Scrabble Català al voltant de la figura del lingüista Lluís de Yzaguirre. El doctor Yzaguirre ja va tenir una intervenció destacada en el naixement de la versió catalana de l'Scrabble, perquè s'encarregà de l'estudi de freqüències que serviria per atorgar un valor adequat a cada fitxa. Com que les freqüències d'aparició de les lletres són diferents a cada llengua, les puntuacions de les versions francesa o espanyola no servien. A banda, calia introduir fitxes específiques, com ara la Ç, el dígraf NY o la L.L. El text de les instruccions de l'Scrabble ens descobreix alguns dels avatars d'aquest estudi rigorós.
Estem convençuts que la creació d'aquest Club despertarà adhesions molt més àmplies de les que la pròpia empresa espera, perquè l'Scrabble crea addicció i és un joc excel.lent per treballar la llengua. A banda, com que els nens diuen que sempre han de venir amb un pa sota el braç, els impulsors d'aquest Club tenen enllestit un Diccionari Català de Scrabble, a l'aguait de trobar editorial. Aquesta eina bàsica dels bons jugadors (un diccionari on per exemple es poden trobar totes les paraules correctes amb totes les combinacions de set lletres possibles) existeix en totes les llengües del món on hi ha federació de Scrabble, i en francès, per posar un exemple, l'ha editada Larousse.