dijous, 18 de juliol del 1996

Adéu als PETS?

La Direcció General de Tràfic (DGT) ha decidit eradicar el bonic costum de certs ciutadans catalans de practicar l’escatologia amb les matrícules dels vehicles veïns. Allò de l’entrepà PT amb la E d’Espanya de tall. Ara diuen, savis com s’han tornat, que descarten l’ús de la E en les noves matrícules comunitàries dels vehicles espanyols. En una resposta parlamentària a un diputat del Bloque Nacionalista Galego (BNG) els rectors de la DGT asseguraven que les noves matrícules no duran cap altra símbol o caracter que una combinació alfanumèrica de quatre nombres i tres lletres. Set caracters dignes del “Cifras y Letras” per als vehicles matriculats a partir del 1 de gener de 1997. La notícia, dolenta per als soferts gironins que han suat anys per veure la GI circulant pel país però prou tranquil·litzadora per a la resta de catalans que ja es veien lluint PETS per aquestes carreteres de Déu, té notables conseqüències enigmístiques.
D’entrada, tot i que “estaran permeses les enganxines fora del rectangle de la placa”, la idea és que ningú no sàpiga d’on vénen els cotxes matriculats a Espanya. Un enigma, per tant, força útil que ens permetrà circular per la Castellana impunement els dies de Madrid-Barça. Però els doctes funcionaris de la DGT han afegit un comentari ambigu: “no es faran servir aquelles lletres que indueixin a confusió (sic) ni les combinacions malsonants o pejoratives”. Val a dir que els holandesos també practiquen aquesta modalitat innòcua de censura i que els conceptes “malsonant” i “pejoratiu” han estat motiu de més d’una disputa. En la resposta de la DGT, els exemples de tercets a evitar és sorprenent: FEO, CIA, GAL o ETA. No entrarem a valorar el grau de malsonància de l’abominable GAL-ETA, però els altres dos tercets ja entren en un terreny més relliscós. En català FEO ni malsona ni és pas pejoratiu. Només s’entén si ens remuntem a aquell simpàtic Julio que ens delectà amb el seu bon fer durant els anys d’eufòria socialista. ¿Però, i FEA? ¿Tampoc no l’admetran?
¿Acceptaran, en canvi, matrícules com ara PET, PIT, PUT, GRA, FOT, FUM, VIT? ¿I algun exabrupte ignot en gallec o euskera? ¿Hauran de contractar un gabinet de filòlegs amb representants de les quatre llengües oficials de l’Estat? ¿I els blaveros, es queixaran? Perquè si al Lizondo li toca BCN o CAT ja hem begut oli. No saben pas on s’estan ficant. Pel que fa a CIA (en català, rema enrera), la cosa ideològica els pot dur més d’un maldecap. ¿Què faran amb KGB, GEO i cossos així? ¿Acceptarà el senyor Aznar una flota de cotxes oficials amb matrícula ERC, PSC, CIU, BNG, UGT? ¿Us imagineu el senyor Mario Conde sortint de la presó en un BMW matrícula ONG? ¿I el senyor Cuevas lluint xiroi CNT en el seu sedan? ¿Ressuscitarà el MDT entre els cotxes matriculats a Salamanca? Les incògnites són tantes i d’una subtilesa tan aclaparadora que el remei els pot sortir més punyent que la malaltia que pretenen eradicar. Una cosa és segura: si també privatitzen el DGT i posen a subhasta les matrícules es faran d’or.