dijous, 26 de febrer del 1998

Milions d'il·lusions

Aquesta nit de dijous 26 a divendres 27 acaba el termini de presentació de la primera jugada d'una original proposta relacionada amb els jocs de paraules. Vademe.cum, la pàgina web tetralingüe basada en la literatura i l'enigmística, ha convocat la primera partida duplicada de paraules encreuades en línia (http://www.partal.com/vademecum/cat/scrabble.htm) des d'aquest febrer i fins a la tardor. Només s'hi pot participar per correu electrònic, fins a 3 jugadors diferents per adreça electrònica. Les regles del joc que regeixen aquesta proposta estan basades en les del clàssic joc de tauler Scrabble i les dels seus imitadors (Intelect, Pensable...), amb les variants pertinents atesa la naturalesa internàutica de la proposta.
La jugada setmanal en la modalitat Duplicada serà preparada pel màster Marc Vigo, que és el vigent campió estatal oficial d'Scrabble en espanyol (1997) i sotscampió oficial d'Scrabble en català (1997). Els jugadors poden seguir les classificacions i el desenvolupament de la partida en una pàgina que reprodueix el tauler vigent i les set lletres de cada jugada setmanal. El primer grup de lletres proposat per Vigo és AEINST*, en el qual l'asterisc designa la cobejada fitxa blanca —o escarràs— que val per qualsevol lletra. Els jocs de paraules encreuades com l'Scrabble, l'Intelect o Pensable basen el seu sistema de puntació en l'aplicació d'uns factors multiplicadors impresos en un tauler a la suma dels valors facials atorgats a les lletres de l'alfabet.
En aquests últims anys, els jugadors catalans han copat tots els llocs d'honor de les competicions oficials d'Scrabble organitzades per la multinacional Mattel tant en català com en espanyol. Els dos primers campions d'Espanya han estat la crucigramista Anna Maria Genís (1996) i Marc Vigo (1997). El primer campió oficial d'Scrabble en català és el barceloní Jep Ferret (1997) i la final del primer campionat del món en espanyol (1997) celebrada a Madrid la va guanyar el vallenc Joan-Ramon Manchado en imposar-se a la final al reusenc Josep Maria Martí. D'altra banda Miquel Sesé —responsable dels mots encreuats i del problema diari d'Scrabble que publica l'AVUI— va quedar en quarta posició al mateix campionat mundial. Tots ells, així com d'altres notables professionals de les paraules encreuades, han estat convidats per Vademe.cum a competir en aquesta primera partida en línia.
Els premis que rebran la propera tardor als internautes guanyadors són tan sucosos com potencials: estan valorats en més de 1.000 milions de pessetes, i consisteixen en una carpeta de Vademe.cum que contindrà un exemplar de l'aposta mínima de tots els jocs d'atzar que en aquells moments siguin legals al principat de Catalunya: Lotto 6/49, Trio, Súper 10, Lotto Exprés, Lotto Ràpid o Instantània, cupó de l'Once, Loteria Primitiva, Bonoloto, Loteria Nacional i Travessa de futbol. Ningú no pot negar que Internet és el reialme de la imaginació.