dijous, 18 de març del 1999

365 palíndroms

La màgica simetria dels palíndroms (paraules o frases capicua) sempre ha estat un dels plats forts de l'enigmística. Fort en el sentit d'atractiu i fort també perquè sovint ennuega. Però administrats en petites dosis —Pich i Pon potser diria en "petites diòcesis"—, els palíndroms són un d'aquells dolços verins que ens transformen l'ànima. Hem parlat sovint de l'auge en el conreu d'aquest curiós gènere epigramàtic en llengua catalana. Des que, fa trenta anys, Noel Clarasó va escriure que només es coneixien mitja dotzena de palíndroms entre el català i el castellà les coses han canviat molt.
Ara el palindromista de Vilallonga del Camp Ramon Giné i Farré (Sarral, 1920) ha editat una curiosa versió del Calendari dels Pagesos 1999 que conté 365 palíndroms, un per a cada dia de l'any. Giné, posseïdor d'una vastíssima col·lecció de palíndroms en totes les llengües del món, ha adjudicat un mes de l'any a cadascun dels autors més importants de palíndroms en català i després n'ha triat trenta. Així, per exemple, demà divendres 19 de març —dia del pare— el palíndrom escollit és de Jesús Lladó (Barcelona, 1955) i fa així: "Animació, noi, camina!". Del mateix Giné, palindromista de gener, destaca un de sindicalista: "A Gavà la gent nega la vaga". Del mes de febrer sobresurt el corresponent a dissabte 13: "Apareixia tot així: era pa", d'Antoni Llull (Ciutat de Mallorca, 1935). Els palíndroms que ens esperen a l'abril són de Toni Guillamon (Olot, 1965) i destaca per raons clintonianes el de l'endemà de Sant Jordi: "Llet al clatell".
Maig és el mes de Maria, però aquí el senyoreja un bon amic d'aquesta secció, Alfons Saumell (Tiana, 1920). De la seva trentena de palíndroms en destaca un que sembla pensat per a les fans de Ricky Martin: "Rumor bo o bromur?" Alexandre Beltran (Badalona, 1927) és l'autor a qui Giné adjdica el mes de juny. D'entre les seves creacions en sobresurt una de futbolística: "Lògic: atac-i-gol". Amb l'arribada de les calorades el palindromista Francesc Ferrater (Reus, 1919) es fa càrrec dels dies de juliol. El capicua del dia 29 en el calendari pagesívol sembla pensat per a les maternitats i fa: "Un cop nat, avisi si va tan poc nu". L'últim palindromista que rep un mes és el difunt Carles Mani (Barcelona, 1898-1980), de qui Ramon Giné va rebre en herència tota la col·lecció de palíndroms. Mani fa l'agost amb palíndroms plens de topònims. Destaca un dels pocs que defuig els noms propis: "Allí l'àrab alabarà l'illa".
Els mesos de setembre a novembre es completen amb palíndroms d'autors diversos que s'hi han dedicat esporàdicament i els dies de desembre estan adjudicats a 31 personatges amb cognom palindròmic, entre els quals l'escriptora Anaïs Nin, l'actriu Daryl Hannah, el director de cinema Julio Medem, la tennista Mònica Seles o el filantrop hongarès George Soros. El volumet es clou amb un cal·ligrama palindròmic de Joan Campabadal (Balaguer, 1951) de títol inequívoc: "Aire de dèria".