dijous, 22 de desembre del 1994

Sinagogues miraculoses

Són mots pentavocàlics tots aquells que contenen només cinc vocals —i totes diferents—, com aquestes miraculoses sinagogues que avui presideixen la nostra secció. En els últims temps hem analitzat 48 de les 120 possibles combinacions pentavocàliques. Avui ens les havem amb la tercera sèrie, composta pels quintets encapçalats per I. El AEIOU més buscat és aquell que conté les cinc vocals en ordre alfabètic. En català F. Serra (Badalona) proposà "faceciòfug" (qui defuig les facècies) i també el terme botànic "transpeciòlul" (pecíol d'un folíol en posició trans) i J. Ferret (BCN) hi afegí híbrids nacional-geogràfics com ara "armenio-rus" o "armenio-turc". Ara A. Saumell (BCN) se suma al rànquing amb un concloent "paremiòfug" (qui defuig els refranys).
El text I-pentavocàlic sembla extret del diari d'un explorador àrtic: "No és pas el Minoutaure (IOAUE) sinó milers de sinagogues (IAOUE) miraculoses (IAUOE) el que hi ha a la ciutat inconeguda (IOEUA). En aquesta perillosa travessia per la niquelosa (IUEOA) regió circumboreal (IUOEA) a la recerca de les infortunades (IOUAE) incubadores (IUAOE) dels secrets cabalístics m'acompanya una bielorussa (IEOUA) impetuosa (IEUOA). Sovint dec resultar massa inafectuós (IAEUO), però és que ja cinquantejo (IUAEO). Només criaturejo (IAUEO) quan hi interactuo (IEAUO). Llavors la situació esdevé incestuosa (IEUOA) i em sento un maleït indocumentat (IOUEA) per culpa del meu inquiet hierofal·lus (IEOAU). Oi que no n'informareu (IOAEU) l'autoritat? Em resultaria molt vituperador (IUEAO) i del tot insuportable (IUOAE). El rei restarà prou content si passeu per sobre l'afer de la bielorussa (IEOUA) i només giravolteu (IAOEU) per les meves troballes de sinagogues (IAOUE) miraculoses (IAUOE). Digueu-li que he descobert el microenclau (IOEAU) de l'infeudador (IEUAO) i podreu fer-ne un cinema-fòrum (IEAOU)". Els mots pentavocàlics que conformen aquestes combinacions han estat subministrats pels lectors Rosa Cura, Joan Barceló, Jep Ferret, Ramon Giné, Dídac Palañà i Neus Robusté. La vida del faedor de pentavocàlics és tan dura que encara no ens ha arribat cap combinació acceptable en IAEOU.
Enguany se celebra el 300 aniversari del naixement del filòsof François Marie Arouet, més conegut pel seu nom de ploma: Voltaire. La curiositat inabastable del filòsof il·lustrat el va transformar en un enginyós aficionat a les facècies. Tots els manuals d'enigmística recullen un episodi criptogràfic del filòsof a la cort de Frederic el Gran. Voltaire hi fou acollit l'any 1750 i s'hi va estar fins que una llarga pugna amb l'Acadèmia de Berlin el va empènyer a publicar en 1753 la virulenta sàtira Diatribe du docteur Akakia. Es diu que Frederic el Gran va convidar el filòsof a un banquet amb una invitació que feia: À 6 heures P/A á 6/100 (À six heures à super à Sans-souci). Educat i faceciòfil com era, Voltaire va respondre amb un missatge lacònic i contundent: Ja (J'ai grand a-petit).
Voltaire és el responsable de moltes altres creacions enigmístiques. Com per exemple, aquesta deliciosa devinette : "Cinq voyelles, une consonne,/ en Français, composen mon nom,/ et je porte, sur ma personne/ de quoi l'ecrire sans crayon. " La resposta a aquesta endevinalla és un O-pentavocàlic francès com els que analitzarem, en català, d'aquí a un mes. Envieu els vostres O-pentavocàlics a Secció Enigmística. Diari Avui. Consell de Cent, 425. 08009 Barcelona. En parlarem.