dijous, 23 de febrer del 1995

Sublevació d'ucraïnesos

Són mots pentavocàlics tots aquells que contenen només cinc vocals —i totes diferents—, com aquesta sublevació d'ucraïnesos que avui encapçala la secció. En els últims temps hem analitzat 96 de les 120 possibles combinacions pentavocàliques. Avui acabem la sèrie amb els quintets encapçalats per U, la vocal més antipàtica per a l'elaboració de construccions enigmístiques.
Alguns dels mots amb què molts amables lectors han completat les 24 combinacions U-pentavocàliques ens permeten confegir un text dadaista sobre una quixotesca (UIOEA) sublevació (UEAIO) a Ucraïna: «Una subvertidora (UEIOA) majoria d'ucraïnesos (UAIEO) ha qüestionat (UEIOA) furiosament (UIOAE) la petició russa de reinstaurar un quindecàgon (UIEAO) soviètic per fer front al pentàgon nord-americà. La supersònica (UEOIA) reacció dels ucraïnesos (UAIEO) exigeix en primer terme que Moscou ultracongeli (UAOEI) el darrer acord museogràfic (UEOAI) amb Kíev, en considerar que desvia quantioses (UAIOE) fonts de finançament cap a sòl rus. Les posicions més bel·ligerants i fulminadores (UIAOE) són les dels ucraïnesos (UAIEO) d'obediència ugro-finesa (UOIEA), curiosament (UIOAE) dalinians i curialescos (UIAEO), que acusen Boris Eltsin de fomentar la putrefacció (UEAIO) entre les udolaires (UOAIE) burocràcies (UOAIE) ex-soviètiques custodiades (UOIAE) des de Moscou. Eltsin afirma que el funcionament (UIOAE) uniformable (UIOAE) del quindecàgon (UIEAO) comportaria substancioses (UAIOE) millores per a la nova comunitat de repúbliques subordinades (UOEAE), però els ucraïnesos (UAIEO) ho veuen com una vulneració (UEAIO) flagrant de l'esperit utòpicament (UOIAE) adjudicat a la post-perestroika». Els mots pentavocàlics que conformen aquestes i d'altres combinacions han estat subministrats pels lectors Joan Barceló, Jordina Cañís, Rosa Cura, Jep Ferret, Andreu Font, Ramon Giné, FJ Larios, Dídac Palañà i Josep Sesé.
En l'inabastable univers dels pentavocàlics, els caçadors de mots troben un plaer especial en la captura de dos especímens extraordinaris: els que presenten les cinc vocals en ordre (ascendent i descendent). Els exemplars d'U-pentavocàlics descendents són més fàcils de caçar. Ara per ara, els lectors de l'AVUI n'han localitzat quatre: les disputes "quodlibetals" (UOIEA) que duien de corcoll als escolàstics; la llengua de la branca uraliana "ugro-finesa" (UOIEA), també anomenada fino-úgrica; la pestilent glàndula "sudorífera" (UOIEA); i, finalment, qualsevol part orgànica que acabi en mucró —"mucronífera" (UOIEA)—.
Però l'altra peça cobejada (el pentavocàlic AEIOU) ha fet suar molta més tinta. Ja vam parlar de derivats admissibles del tipus faceciòfug (qui fuig assenyadament de les facècies), paremiòfug (qui fuig cames ajudeu-me dels refranys), o de gentilicis de mestissatge divers com ara armenio-rus (xarnego terriblement odiat per Jirinovski). Però no volem tancar el capítol pentavocàlic sense esmentar un fantàstic neologisme encunyat per Josep Abellan que excitarà la hipòfisi de més d'un factòtum publicitari.
Es tracta d'un nou invent per combatre l'obesitat sense fer-se mala sang. En paraules d'Abellan és "un aperitiu que no engreixa, un aperitiu «light» a la catalana que podria assolir una gran quota de mercat". Naturalment, és un aperitiu perfectament pentavocàlic, amb aquell to afrancesat que tant agrada els snobs: l'aperitou (AEIOU).