dijous, 13 de gener del 2000

¿Els teniu quadrats?

Els ludolingüistes Ramon Giné i Josep Maria Albaigès fa dotze anys que publiquen sense interrupcions "Semagames", el butlletí del Club Palindròmic Internacional. En el número d'aquest desembre passat (el 45) Giné recull un quadrat màgic en català 4x4 que els ha fet arribar Moisès Solé des de Molins de Rei. Fa així:
P L A T
L A V A
A V A L
T A L P
Giné, sempre entusiasta, acompanya la col·laboració de Solé amb quatre exemplars més en català i tres en espanyol de la seva collita. Entre els catalans destaquen LLOC/ LAVO/ OVAL/ COLL i CARD/ ACER/ RECA/ DRAC. Els quadrats màgics són combinacions de mots que es poden llegir, en disposició quadrada, en els sentits horitzontal i vertical. L'any 1868 una excavació arqueològica va descobrir una inscripció força especial en un mur al comtat anglès de Gloucester, avui al Museu de Cirencester. La inscripció llatina, d'una grandària no gaire superior al palmell d'una mà, era palindròmica i de seguida es va popularitzar:
R O T A S
O P E R A
T E N E T
A R E P O
S A T O R
S'ha especulat molt sobre el sentit de la frase llatina resultant, tot i que sembla clar que era una mena d'icona secreta dels primers cristians. Posteriorment se'n van trobar més exemplars a Pompeia i a Mesopotàmia. Els portuguesos el van introduir al Brasil i els indígenes l'adoptaren com un amulet protector contra les serps verinoses. També s'ha pogut documentar la seva presència en algunes zones dels Balcans. Fins i tot l'escriptor italià Salvatore Chierchia va descobrir un quadrat màgic d'esctructua idèntica en una llegenda incaica, recollida per Fray Martín de Morúa en el seu manuscrit de 1585 "Historia del origen y genealogía de los Incas". La frase en quítxua que admet aquesta disposició geomètrica la diu una princesa inca en arribar a un jardí simbòlic conegut com el de les quatre fonts: "Micuc Isutu Cuyuc Utusi Cucim".
Ara que ja som al màgic 2000 us proposo de buscar quadrats màgics en català de 4x4 o majors. Òbviament, com més llargues són les paraules més difícil resulta i el sostre no és gaire alt. Però de 5x5 i de 6x6 n'hi ha en totes les llengües. La perfecció formal és la disposició que presenta el quadrat SATOR, però també hi ha la possibilitat de prescindir de les paraules d'igual longitud i provar de fer quadrats màgics a partir de frases palindròmiques. L'any 1932 Hubert Philips, que llavors era el redactor encarregat dels passatemps del "New Statesman", va publicar el palíndrom "Pater arose to note so rare tap" (resulta que el Pater es va adonar d'un copet tan estrany) que també permet la disposició en quadrat màgic 5x5:
P A T E R
A R O S E
T O N O T
E S O R A
R E T A P
No és gens fàcil que un quadrat màgic surti rodó. De fet, per aconseguir aquesta "quadratura del cercle" cal tenir-los quadrats. Envieu-los a la secció enigmística de l'AVUI i ja us en diré el què.