dijous, 27 de gener del 2000

Mecanografia

Un pangrama és una frase o fragment de text que conté totes les lletres de l'alfabet. En sentit lax, la majoria dels textos llargs són pangrames, però el seu interès és inversament proporcional a la longitud i els més breus figuren als manuals de mecanografia com a exercicis de digitació. L'any 1990 Josep Maria Fonalleras encapçalava el seu recull de narracions Avaria (Empúries) amb el pangrama clàssic dels manuals de mecanografia anglesos: "The quick brown-fox jumps over the lazy dog". Arran d'això, vaig proposar des d'aquesta columna un modest pangrama català de 43 lletres —"Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d'hidrogen"— i els lectors van iniciar una subhasta a la baixa de pangrames cada cop més competitius i empetitis que va anar degotant fins a 1997. Destaca el paper estel·lar del "whisky", capaç de reunir en un sol mot consonants tan poc freqüents en català com W, K, Y, i de certes fineses geogràfiques com ara Kuwait o la impagable localitat de Walbrzych, a la Baixa Silèsia. La subhasta es va tancar a 29 lletres, en la línia d'un pangrama que Umberto Eco havia confegit a partir d'abreviatures i que encara ara és el rècord absolut en italià.
Les millors licitacions rebudes en aquesta subhasta lletrada van ser aquestes. 37 lletres: "Aqueix bajà, Zoè, poc whisky del fi m'entregava" del ludolingüista Antoni Llull Martí (Palma de Mallorca). 33 lletres: "Zel de grum: quetxup, whisky, cafè, bon vi; ja!", de la lingüista Carme Vilà i Comajoan (Torelló). 32 lletres: 'Xef quec degà provant ja whisky amb zel", de l'autor de mots encreuats Miquel Sesé (Barcelona). 31 lletres: "Camps de vol?: HKG, YQB, EWR, TIP, BJZ, FNI, LUX..." d'Alfons Saumell (Barcelona), amb una nota on aclareix que es refereix als aeroports de Hong Kong, Quebec, Neward, Trípoli, Badajoz, Nimes i Luxemburg. També amb 31: "Bon joc, va, zel, mig whisky fred, quetxup", de la mateixa Carme Vilà. Finalment, amb només 29 lletres: "K, Zr, C, Md, Y, Xe, V, Bi, F, Hg, W, Tl: Ja sap què són?" de l'autor de mots encreuats Jep Ferret (Planoles), on es prescindeix de les guies d'aeroports per concentrar-se en la celebèrrima taula de Mendelèjev.
Ja es veu que en qüestió de pangrames la perfecció té un preu molt alt que transforma els millors exemples teòrics en frases impossibles. Però en el món de l'enginy verbal sempre hi ha vies alternatives als culs de sac. Com per exemple la que va recórrer un fosc poeta del segle XIX anomenat Edwin Fitzpatrick. Fitzpatrick és probablement una invenció del ludolingüista nord-americà Howard Bergerson, però les obres que aquest li atribueix són fascinants. Entre d'altres rareses majors va escriure versos de 32 lletres que contenen, cadascun, un exemplar de les 20 consonants i dos de 6 vocals (a, e, i, o, u, y): "Why jog exquisite bulk, fond crazy vamp". El mer fet de permetre dos exemplars de cada vocal desencalla l'artifici. Envieu pangrames catalans amb les vocals naturals (aèéiòóu) o duplicades (aaeeiioouu) a la secció enigmística de l'AVUI i ja us en diré el què.