dijous, 4 de maig del 1995

El Mundial

A banda dels fantàstics Mundials de futbol, que encara resultaran dissenyats només per descompondre la musculatura dels herois blaugrana, hi ha Mundials d'altres coses. Coses tan normals com el futbol (halterofília, columbofília, llançament de nans) i coses una mica més rares (bàsquet, natació, hoquei patins). Des de 1991, els Mundials normals inclouen també un Campionat Mundial de Jocs d’Enginy d'un cert interès enigmístic. Nova York 92, Brno 93 i Colònia 94 han estat els darrers, sota el patrocini de l’editorial Bastei. La setmana passada vam prometre analitzar algunes de les proves que superaren els intrèpids enigmistes de 13 països a Colònia 94.
A causa d'aquell vell contratemps que va fer esfondrar la Torre de Babel, les proves es basen en habilitats estrictament lògiques. Així, per exemple, una de les proves fàcils (a 40 punts) era una piràmide de Keops numèrica de deu pisos que calia transitar sense repetir cap xifra. A 50 pts es cotitzava un problema de dòmino. Els jugadors rebien una mena de 88 cantellut de Scalèxtric amb un pito-blanca a la recta de tribuna i 27 fitxes que havien de col·locar per tancar el circuit. 60 pts atorgava un problema de lògica situat en un quadrangular de futbol. Calia deduir els resultats dels 6 partits (tots contra tots) a partir de la classificació final (punts, gols a favor i gols en contra). Per si s'hi volen entretenir, la cosa anava així: Atlético Manila (5p, GF 4, GC 0), AC México (4p, GF 2, GC 1), FC Mombasa (2p., GF 1, GC 3) i Dynamo Moscou (1p, GF 2, GC 5). Russofòbia i filipifília a banda, és un problema prou interessant.
A 80 es cotitzava un logogrif com els que el tàndem Genís-Sesé els proposa cada diumenge al Dominical, però en format suma. Els sumands eren quatre SILBE (síl·laba en alemany), l'una sota de l'altra. La resposta, d'una xifra més, era DIKTAT (ídem). Cada lletra era una xifra, del 0 al 9. La prova reina (110 pts) consistia a ubicar 14 exòtics mots (ALAMA, ALAKASA, ANANAS, BABAR, GAMAL, GRAMATA, KALAFAT, LABAN, MAKADAM, RADANA, RAUM, TAMARA, TARASAT, TARR) en una graella buida 7x7 sense quadrets negres. És a dir, que calia encabir 81 lletres en 49 quadrets escrivint-les en horitzontal, vertical o diagonal. Una sopa de lletres ben espessa.
El quart Mundial de Jocs d'Enginy (JJEE) se celebrarà a Romania del 22 al 27 d’octubre de 1995. Romandrem expectants a les notícies servides per la revista argentina "El Acertijo", de l'impagable Jaime Poniachik, agència oficial d'aquesta mena de coses des de la penombra del seu cau a Corrientes, 1312, 8º: "Boutique de mente".