dijous, 5 de juny del 1997

Els altres Geo

Un parell d’articles sol·licitant anagrames que agermanin localitats diverses han bastat perquè els lectors de l’AVUI eixamplin les possibilitats del joc. Partíem, per exemple, de la notable coincidència de lletres que es dóna entre Orléans i Salerno o entre Senegal i Leganés per proposar d’agermanar indrets que comparteixin lletres. L’Ernest Díez (L’Estartit) es permet un agermanament digne de generar una ONG transversal. Relaciona un poblet proper a Torroella de Montgrí anomenat Gualta amb Tagula, la capital de l’illa del mateix nom a l’arxipèlag de Nova Guinea. En canvi Jesús Lladó (Barcelona) opta per buscar relacions més domèstiques. Agermana les localitats catalanes d’Olià (Cerdanya) i Alió (Alt Camp) d’una banda i d’Orós (Pallars Sobirà) i Osor (La Selva) per l’altra. Lladó també recull la nostra proposta de relacionar poblacions que només difereixen d’una lletra, com ara Talamanca-Salamanca. Els geoparònims que troba són poc espectaculars: En (Conflent) i Er (Alta Cerdanya); Sora (Osona) i Sort (Pallars Sobirà); Salàs (Pallars Jussà) i Sagàs (Berguedà); finalment, completa la seva tria amb un notable menáge a trois paronomàsic: Alàs (Alt Urgell), Alès (Occitània) i Alós (Pallars Sobirà i Noguera). Res que pugui provocar cap malentès com els que succeeixen entre València i Palència (de fet, és el palencià el que no és català, i no pas el valencià com insisteixen erròniament alguns ciutadans de València).
Però la gran aportació de l’enigmista Jesús Lladó són els geopalíndroms. Si fins ara Lladó havia trobat parelles de localitats catalanes lingüísticament relacionades, la febre palindròmica l’empeny a buscar qualsevol mena de parelles geogràfiques sorprenents que puguin ser llegides del dret i del revés. La recerca del capicua provoca associacions molt més exòtiques que la de l’anagrama o el parònim. Així: Segre-Verges; Núria-Irun; Segur-Bruges; Berga-Magreb; Berga-Zagreb; Plan-Alp. Sobta la versatilitat enigmística de Berga. Si Gavà tenia unes relacions evidents amb la convocatòria de vagues (A Gavà la gent nega la vaga; a Gavà la Rut atura la vaga; etc...), Berga demostra una certa tendència a les inversions internacionals (Zagreb, Magreb).
La notable aportació de Lladó enriqueix el llegat de localitats palindròmiques que tenen inventariades des de fa anys els editors del butlletí del CPI “Semagames”, que es fa des de la tarragonina Vilallonga del Camp. Entre les darreres incorporacions al Salta-Atlas particular del CPI hi ha: Adda (riu de la Llombardia, Itàlia); Ede (ciutat a Nigèria i també als Països Baixos); Ili (riu de la Xina i l’ex Unió Soviètica); Karak (Districte de Jordània); Laval (ciutats francesa i canadenca); Mirim (llacuna que s’estén entre Uruguai i Brasil); Nan (província de Tailàndia); Noyon (ciutat francesa); Oyo (ciutat de Nigèria) i Sos del rey (població aragonesa).