dijous, 14 de maig del 1998

Personatges numeraris

Ramon Giné és l'editor d'una de les poques revistes del món especialitzades exclusivament en palíndroms. Una publicació que presenta, naturalment, una impecable capçalera capicua: "Semagames". Però la dèria palindròmica no és pas eixorca. També ha empeltat Giné d'altres brots de febres verbívores. Aquest sarralenc trasplantat a Vilallonga del Camp sovint investiga o escriu sobre mots pentavocàlics, bifronts, problemes de lògica i tota mena de facècies. Repassant un recull dels seus escrits a la revista "El Baluard" de Sarral he topat amb una llista del que Giné anomena "números onomàstics" i que aquí rebatejarem amb el títol que encapçala aquesta columna: "personatges numeraris".
Giné recupera una antiga tradició castellana de cognoms amb finals numèrics que avantposava "Miguel de Unamuno (1) a Benito Pérez Galdós (2)" per elaborar una llista numèrica que també es permetia elements tan pintorescos com "Luca de Tena, don Torcuato" per cobrir el número quatre. Ramon Giné eixampla la llista canònica tot afegint-hi exemples que corresponen als nombres en català i obre de bat a bat les portes a l'especulació enigmística. En el millor dels casos es tractaria de crear una galeria absolutament inútil de "penes" —personatges numeraris, PPNN— que ens permetés comptar del zero a l'infinit. Una nova col·lecció enigmística d'interès inversament proporcional a la seva utilitat. És per això que avui completem les troballes de Giné amb alguns exemples de collita pròpia i emplacem els lectors més inquiets d'aquesta columna a enviar personatges numeraris que ens permetin completar la llista.
Després d'Unamuno (1) i Galdós (2), Giné introdueix un tercer personatge que funciona tant en espanyol com en català: l'escriptor català Apel·les Mestres (3), a qui des d'aquí afegim l'autor contemporani Albert Mestres (3) que acaba de publicar a Proa una novel·la magnífica: La ela de Milet. En la llista de Giné els números senars semblen més avinents per a la pràctica dels numeraris. Personatges com el filòsof José Ortega y Gasset (7) o el Marquès de Masnou (9) fan augmentar l'estol de numeraris senars. L'exercici és dur i la collita migrada, de manera que Giné acaba permetent-se llicències una mica transgressores com ara Severo Ochoa (8) per al vuit o Jacinto Benavente (20) per al vint en espanyol.
Les primeres aportacions exteriors que ens permetem per completar la llista de personatges numeraris són aquestes: per a la mitja dotzena sant Francesc d'Assís (6) alena numeraris com el novel·lista brasiler Joaquim Maria Machado de Assís (6) — de qui Quaderns Crema acaba de publicar El señor Casmurro—. Una altra casella que estem en condicions d'omplir és la centenària. L'escriptor valencià Manuel Vicent (100) ens permet completar aquest número tan rodó. Si algun lector troba més personatges numeraris els pot enviar a la Secció Enigmística. Avui. Consell de Cent, 425. 08009 Barcelona o mailar-los a 100343.1770@compuserve.com. En parlarem.