dissabte, 11 d’abril del 1992

Es busca

Ara que, finalment, els famosos butlletins de persones desaparegudes que popularitzà rne han estat traspassats amb un cert èxit a la petita pantalla, potser és un bon moment per a proposar la continuació d'una gimkana enigmística que ja fa temps que dura: la documentació del primer problema de mots encreuats publicat en la nostra llengua.
La gentilesa del professor universitari Enric Bou ens ha permès disposar d'un suplement "50 years of Crosswords" recentment editat pel diari "The New York Times". El dia 16 de febrer va fer mig segle de la publicació del primer problema de mots encreuats en aquell diari. És clar que el "Times" gairebé fou l'últim diari americà a incorporar-ne. Com ja és sabut, el debut de les graelles amb quadre negre en la premsa mundial data del 21 de desembre de 1913, al suplement "Fun" del diari "The New York World". La resta de diaris de l'àmbit anglo-saxó no trigaren gaire a pujar al tren: el 2/11/1924 el "Sunday Express" londinenc, l'11-1-1925 el "Sunday Times", el 30-7-1925 el "Daily Telegraph" i per fi... l'enfonsament del Titànic: el senyorívol "The Times" sucumbia a la febre el 2 d'abril de 1930 malgrat l'aferrissada oposició d'un sector dels seus lectors, que consideraren altament blasmable aquell passatemps fins que en sortiren dos de signats per catedràtics d'Oxford, l'un en llatí i l'altre en grec clàssic.
Per aquests verals, un any com el 92, ple de commemoracions fins a la repugnància, només ens duu el 50 aniversari de la marca registrada "Chiruca". Ens ho recordava fa poc des de les planes de "El Temps" aquest Sherlock Holmes del periodisme cultural que ha esdevingut Lluís Bonada. En qüestió de mots encreuats, encara hi podrien haver sorpreses. De fet, abans dels mots encreuats d'Arthur Wynne l'any 1913 hi ha documentada una graella romboidal de 9x9 publicada el setembre de 1875 a la revista infantil "Saint Nicholas" de Nova York. Els notaris obsedits dels Rècords Guinness així ho recullen. I encara abans, en aquesta particular subhasta del quadret negre, hi ha la troballa al·lucinant d'un quadrat màgic a la localitat britànica de Cirencester l'any 1868 (un famós acròstic llatí 5x5 que conté els mots rotas-opera-tenet-arepo-sator).
A casa nostra, quan els actuals membres del col·lectiu olissip editàvem una revista de mots encreuats, vam reproduir en el primer número de "...més" el que llavors consideràrem els primers mots encreuats per a adults en català. Es tractava del problema amb què en Tísner obrí la seva sèrie d'encreuats a la revista "Tele/Estel" el 22 de juliol de 1966. Vam afegir "per a adults" perquè ens constava que en Tísner, 33 anys abans, n'havia publicat de més senzills a la pàgina infantil del diari "La Publicitat". No havent sucumbit el "Times", com hem vist, fins l'any 1930 a la nova dèria del quadret negre, ens semblà que les dates que ens precisava en Tísner eren prou versemblants per a establir el naixement de les graelles en català. Però aviat entraríem en la dimensió Guinness de l'afer. Uns mesos després de publicar l'entrevista amb en Tísner, vam començar a rebre notícies que contradeien les nostres informacions.
Primer va ser la notícia d'una publicació ben particular, que finalment hem pogut tenir a les mans gràcies al magne arxiu de l'enigmòfil tarraconí Ramon Giné. Es tracta d'un minúscul quadern rectangular anomenat "Carnet Segells Catalunya", que duu un subtítol esfereïdor entre parèntesi "(Edició genuïnament catalana de propaganda racial)". La resta de la coberta l'ocupen informacions menys inquietants: "Es publica cada dijous. 20 cèntims. Edicions Vària. Apartat de Correus 1229. Barcelona. Núm. 1. 6 d'abril de 1933." A l'interior, entre grans dosis de costumisme, hi trobem una secció anomenada "Problemes de Mots en Creu", signada per un tal Jordi Brú (sic). Les graelles són 10x10, les definicions no estan malament i la iniciativa serveix per a convocar un concurs setmanal. Gràcies a la col·lecció completa de Ramon Giné podem resseguir els mots en creu de Brú durant prop de quatre mesos, fins que a la quinzena setmana el problema desapareix i llegim sorpresos una nota de disculpa de la redacció. Segons sembla, en Jordi Brú va emmalaltir i deixà els seus lectors sense la dosi setmanal. Després, la desaparició de la revista i una altra malaltia més generalitzada s'encarregarien d'esborrar els seus "mots en creu".
La subhasta del quadret negre va continuar. Fa un parell d'anys, en una entrevista al programa de ràdio que conduïa Salvador Alsius vaig afirmar que els primers mots encreuats en català dataven de l'any 1933 i una senyora anomenada Núria Freixa va replicar indignada. Poc després em feia arribar unes còpies del número 234 del setmanari "El Virolet" (suplement il·lustrat d'"En Patufet") en el qual apareix un problema de mots encreuats de 8x8. La data no admet dubtes: 26 de juny de 1926. El problema no va numerat ni signat, però apareix en una pàgina de passatemps que també compta amb un jeroglífic, un extravagant concurs d'ombres xineses i altres facècies. Tot això només dos anys després de la importació europea. La subhasta continua. Es busca un exemplar més antic. Es gratificarà.