dijous, 4 de juliol del 1996

Isoacrònims

A primers de maig vam convocar els premis Jordi de Sant Jordi, consistents en la tramesa de noms singulars per la seva pluralitat. Dividíem la convocatòria en tres categories. De parelles anagramàtiques, com la hipotètica Nèlida Daniel que proposàvem, no n’hem rebut cap. De noms ecoics (com els dels escriptors Vidal Vidal, Joan Lluís Lluís, Ponç Pons o Ramon Ramon) n’han arribat uns quants. Alguns amb fotocòpia del DNI inclosa, com el d’un jove mallorquí afincat a Barcelona que es diu Raimond Jaume Jaume; d’altres són personatges històrics, com l’escriptor català del XIX Robert Robert o el cineasta francès Noël-Noël. Però la categoria més concorreguda ha estat la tercera, en la qual requeríem inicials repetides —isoacrònims—. Tant, que ja gairebé estem en condicions d’elaborar un alfabet complet només amb noms de personatges famosos.
Així, Alfons Arús (AA) obre l’alfabet dels isoacrònims amb el seu somriure sorneguer. De BBs n’hi ha dos que han fet circular més les inicials que el nom: la bella Brigitte Bardot i el mestre del blues BB King. El CC té representants en tots els àmbits: des del periodista que dirigí “La Publicitat” Carles Capdevila a actrius com Claudette Colbert o Claudia Cardinale, cantants com Celia Cruz o pseudònims que tripliquen la inicial: Charles Chaplin “Charlot”. Doris Day cobreix l’isoacrònim DD. Federico Fellini l’FF. La gran Greta Garbo o el melòdic George Gershwin el GG. L’isoacrònim HH designa automàticament el murri Helenio Herrera, acompanyat per Herman Hesse. El dramaturg Ignasi Iglesias fa d’II, James Joyce és el gran JJ i l’aguerrit actor polonès Klaus Kinski resol el cacofònic KK.
El pare del cinema senyoreja la casella LL (Louis Lumière), i potser en honor seu, totes les dones relacionades amb Superman comparteixen el seu isoacrònim (Lois Lane, Lana Lang i Linda Lois). De MMs n’hi ha per donar i per vendre: Marià Manent i Marcello Mastroianni fan doble parella amb Melina Mercouri i Marilyn Monroe. El cinema també ocupa la casella NN amb Nick Nolte. Pier Paolo Pasolini ens fa el pes amb el seu triple isoacrònim PPP. I del PP passem al RR de Rodrigo Rato, compartit si us plau per força amb dos antagònics Rafael Ribó i Robert Redfort. La temuda parella SS pot designar el “Noi del Sucre” (Salvador Seguí), el gran músic Stephen Sondheim o els actors Simone Signoret i Sylvester Stallone. Tina Turner fa de TT (potser amb Montoliu). La versió baixeta de l’exuberant BB la constitueix la no menys atractiva Victoria Vera, les dobles ves se les endú William Wyler (WW) i les zetes la incombustible Zsa-Zsa (ZZ) Gabor.
En aquest punt —assolit gràcies a la inestimable col·laboració dels lectors Alfons Saumell, Josep Maria Albaigès, Virgínia Catalán, Pere Pau Gómez, Sílvia Solé i Ramon Grau—, l’alfabet dels isoacrònims només és buit en les caselles de tres vocals (e, o, u) i de tres consonants (q, x, y). Si voleu completar-lo envieu els vostres nominats a Secció Enigmística. Diari Avui. Consell de Cent, 425. 08009 Barcelona. En parlarem.