dissabte, 23 de gener del 1993

Illes Canàries

Un mes enrera vam fer proposicions als lectors d'aquestes ratlles. Definírem un nou àmbit de joc lingüístic, batejat com l'espai Bananarama perquè abasta tots els mots que presenten estricta alternança de consonants i vocals --banana 3CV, ananàs 3VC-- i obríem explícitament aquesta secció a la participació de tots els lectors. El degoteig de bananes per carta i per fax ha estat constant des de llavors. Els fruits arribats són prou saborosos com per anar-los ingerint de mica en mica, sense pressa.
El mot banana de partida era un 5CV lipogramàtic --catalanada-- que ha estat ràpidament superat pels lectors actius. La franja 6CV ha resultat força pacificadora (Josep Abellan, Barcelona) perquè conté adjectius de caire absolutament optimista, com ara remuneratori, regenerativa, regeneradora o comunicativa (Lluís Tetas, Vilafranca del Penedés), al costat d'altres que semblen extrets de solemnes volums d'història antiga: rememorativa, mitificadora o desapareguda (Alfons Saumell, Barcelona). De tota manera, allà on els banana floreixen sense cap pal·liatiu és als rengles lexicogràfics de la ciència, amb mots que consten als diccionaris generals --dolicocèfala-- i d'altres que no --toxicogènesi-- (Carme Vilà, Torelló).
La franja 7CV ha comptat amb dos protagonistes que han suscitat una aprovació unànime entre els jardiners dels mots. Les dues estrelles versallesques són els adjectius humidificadora (Joan Estelrich, Ramon Sales, Pere Font i Núria Cabot, tots de Barcelona) i monocotiledoni (Josep Maria Fortià, Celrà; Toni Moix, Sabadell; Josep Abellan, Jordi Puntí i Agnès Garcia, bcn). D'altres companys de viatge en la ruta 7CV no presenten connotacions tan florals, però també emanen de l'ampul·lositat greco-llatina del registre científic: heterogenètica (Xavier Llobet, Le Mont-sur-Lausanne), semibituminosa i fenomenològica (L. Tetas), heterocinètica (J. Estelrich), vasodilatadora (Xavier Duran, bcn). És clar que l'escalada al Teide de les bananes no acaba al campament 7. En una pirueta inimaginable, passem de la cota 7 a la cota 15. Un professor de matemàtiques ens ha fet arribar tres expressions algèbriques heterogènies (amb sumands de diferent espècie) seguides d'una argumentació impecable: "la primera no té denominador comú; la segona sí, però no pas el mínim possible; a la tercera, sense deixar de ser heterogènia, hi tenim la forma més simplificada amb un mínim comú denominador. Així doncs, aquesta última és una expressió algèbrica heterogeniminicomudenominadora" (Francesc Serra, Badalona). No cal dir que els diccionaris generals no contemplen aquesta súper-banana, però el matemàtic argumenta el seu 15CV i ara a veure qui és el maco (2CV) que li diu que no.
Pel que fa als higiènics ananàs (3vc), ja vam avisar que eren figues d'un altre paner. La franja 4vc va encara prou assortida, però els graus superiors tenen pocs habitants. Són espècies amenaçades (X. Llobet) per la dubtosa ominositat (J. Abellán) de la seva essència 5VC. Com més pugem, al 6vc hi trobem paraules amenaçadores, i quasi eliminadores (A. Saumell). Tot i la presència d'acomodaticis adobacadires (L. Tetas) que les folren fins deixar-les ben atafetanades (C. Vilà). El tron, ara per ara, és per a una troballa zoològica que val 7vc: la ovo-viviparitat (J. Abellan). La gamma enigmística de l'alternança cv es completa amb els mots disparivocàlics (afegitó, 3vc+v) i els dispariconsonàntics (mecenes 3cv+c). Els nous mots a batre són, després d'aquest primer assalt, un dels molts 5vc+c que ens han arribat --imaginativa (L. Tetas)-- i un 7cv+c de la mateixa mà: comunicabilitat.
A banda, el primer assalt a l'univers bananarama aporta un fantàstic menú 60VC de dos plats i postres (J. Abellán), un recull de 6 narracions breus cv --la més llarga fa 145cv-- (A. Saumell), una localitat nord-catalana 9cv --Vilanova de la Ribera (Joan Juandó, bcn)-- i dos personatges banana que superen la talla 6cv de Nicola di Bari: Jose Mari Bakero (7cv; J. Abellán) i el director de teatre espanyol Cayetano Luca de Tena (9cv ; J.M. Fortià).