dissabte, 6 de març del 1993

Plataneda

La incipient pràctica interactiva d'aquesta secció amb els seus lectors demostra que l'espai bananarama, anomenat així perquè abasta tots els mots que presenten estricta alternança de consonants i vocals (banana 3CV, ananàs 3VC), és un dels camps més productius de la pràctica enigmística. La setmana passada comentàvem l'últim quadre de rècords i prometíem fer constar les darreres aportacions a la plataneda dels CV.
Els mots banana més notables que havíem consignat eren tots 7CV, a pesar d'una expressió algèbrica 15CV que no constava a cap diccionari. Com que l'argumentació on el nostre matemàtic informador recolzava l'expressió heterogeniminicomudenominadora (Francesc Serra, Badalona) era impecable, hem decidit dividir els rècords en les modalitats "indoor" i a l'aire lliure. Les regles queden ben clares. Només són homologables els mots "indoor" (documentats en algun diccionari de qualsevol mena), mentre que les altres aportacions competeixen a l'aire lliure. Així, un exemple històric de mot banana "plenairista" —estrictament parlant un CV+C— seria una extravagant aportació lèxica de William Shakespeare que figura a totes les històries de la literatura anglesa. Es tracta d'un mot de 27 lletres que Shakespeare posa en boca d'un personatge còmic anomenat Costard (a Love's Labour's Lost acte V, escena 1, vers 44). El mot en qüestió és honorificabilitudinitatibus 13CV+C ("amb honorabilitat o honradesa" llatina). El nostre matemàtic, tanmateix, supera Shakespeare.
En una carta digna del cardenal Richelieu, l'autor del 15CV que ens havia deixat bocabadats es supera per dues vegades. D'entrada, fa una espaordidora precisió amb una sang freda que intuïm gens aliena a la pràctica matemàtica. Diu que aquella expressió algèbrica heterogènia simplificada amb un mínim comú denominador que havia anomenat amb un 15CV de fet era diheterogeniminicomudenominadora (16CV), atès que eren dos els sumands de diferent espècie. I encara té esma de reblar, en l'estil inconfusible de Michael Laudrup quan està inspirat, que "seria bastant entretingut —(bastant entretingut!!)— de confegir-ne una altra que fos dodecaheterogeniminicomudenominadora" (18CV). Sense cap mena de dubte el rècord a l'aire lliure és per a ell (Francesc Serra, Badalona). Algú s'anima a batre aquest Bob Beamon dels bananes?
El campionat "indoor" transcorre amb més placidesa. Diverses noves aportacions s'afegien a l'estol de 7CV homologats, sobretot provinents dels registres tècnic i científic del llenguatge. Així, les troballes fonamentals han estat substàncies sospitoses d'emmetzinar qui gosi pronunciar-les, com la polisacaridasa (Mercè Orbañanos, Neus Robusté, Salvador Alsius, tots de Barcelona) o la colinacetilasa (M. Orbañanos, Eloi Domènech, BCN). Un altre 7CV molt trobat ens recorda Martin Gardner i la seva secció "metamàgica" al Scientific American. És l'estudi del llenguatge format pels enunciats sobre els signes emprats per la matemàtica, un notable 7CV "indoor" que ben segur ens ajudaria a comprendre el súper-rècord a l'aire lliure: la metamatemàtica (M. Orbañanos, BCN; Àngel Mauri, Girona).
Però les noves aportacions han apujat el llistó al reialme dels 8CV. Entre els "indoor" hi ha el documentat adjectiu compost físicomatemàtica (Rebeca O'Neal, Castelldefels; Salvador Alsius, BCN) i unes precioses germanes Kessler relacionades amb un enzim quasi nostrat anomenat catalasa: la catalasapositiva (A. Mauri, Girona) i la catalasanegativa (Eva Coll, Ciutat de Mallorca). De moment, aquests microorganismes dotats o mancats de catalasa viuen al sostre de la plataneda, mentre que l'ananàs més elevat (ovo-viviparitat 7VC) rep un nou company de viatge: la unilateralitat (E. Domènech, BCN).
Quant a la cultura del banana la nostra plataneda ha rebut ramats de 6CV tan deliciosos com aquest: "La polifacètica dolicocèfala, paranomàsica i catalanòfila, utilitza el parasiticida, sibiliníssima, aprofitant que és telequinèsica" (Àngel Mauri, Girona) i vers reculls de refranys banana, com ara "A l'amic, a la cara li dic" (9VC d'Alfons Saumell, Barcelona). Escriviu a "Secció Enigmística. Diari Avui. c/ Consell de Cent, 425. 08009 Barcelona". Ja en parlarem.