dissabte, 3 d’abril del 1993

L'alfabet Courier

Si un d'aquests reporters intrèpids que les cadenes de televisió contracten amb tanta alegria surt al carrer armat amb el seu equip àudio-visual i aborda el primer vianant que troba amb una pregunta-sorpresa del tipus "Què li suggereix el nom Courier?", el més segur és que tothom acabi parlant de tennis. I certament, tal com saben els seguidors incondicionals de l'atp, el nord-americà Jim Courier és un dels tennistes més destacats d'aquests últims anys. Però Jim no en té l'exclusiva. Tots hem fet servir alguna vegada una màquina d'escriure. Una de purament mecànica, com si diguéssim. Una d'aquelles antigues màquines d'escriure sense endolls que ens deixava els dits enrogits de tant picar quan la tinta començava a esgotar-se... Doncs bé, tots els caracters que sortien d'aquelles infernals sessions de digitació componen un alfabet tipogràfic anomenat Courier. L'entranyable alfabet Courier. La lletra de màquina que molts ordinadors personals s'entesten a reproduir en fulls interminables de paper continu que contenen inintel·ligibles llistats de programació.
En aquest final de segle hi ha moltes coses que ens depassen. Molts arguments per als nous apocalíptics dels anys noranta. Moltes joguines per a la infantilitzant eufòria tecnològica dels esperits més impressionables. Molt de merder, en definitiva. Una d'aquestes coses és el correu electrònic. La comunicació d'ordinador a ordinador, via mòdem, mitjançant una xarxa receptora que emmagatzema i permet l'accés a informacions de tota mena. La revista Actuel va publicar, fa uns mesos, comentaris sobre un estudi de la doctora Sara Kriesler, de la Universitat Carnegie-Mellon, sobre les cultures on-line (pròpies de les BBS i del correu electrònic en general). Una de les qüestions més interessants de l'estudi era la gènesi d'un nou alfabet basat en caracters Courier.
Tot va començar quan algú va començar a fer circular tres caracters Courier :-) per indicar que l'afirmació que seguia era una broma. Si gireu el full del diari noranta graus els tres freds caracters esdevenen un somriure del tipus smiler. Un somriure ajaçat que injecta una nova dimensió al missatge que acompanya els tres innocus caracters. Un alfabet secret, només apte per a iniciats... És clar que és molt senzill, iniciar-se. Des d'aquesta primera temptativa, han sortit missatges de sota les pedres. Els usuaris habituals del correu electrònic en reconeixen molts i contínuament en comencen a fer circular de nous. El component lúdic d'aquest incipient alfabet electrònic és el factor dominant, com es podrà veure en els exemples que recollim.
D'entrada, hi ha tota una tipologia gestual que compon el marc d'oposicions de l'smiler inicial. Així, :- representa un ésser neutre, :-] és irònic, ;-) fa l'ullet, ,:-/ val per mig empipat, <=-0 representa astorament i la parella d'antònims :~) :~( són entesos com "això fa bona/mala olor". Aquest alfabet ajaçat obliga els seus usuaris a llegir en vertical. Davant de la pantalla només cal torçar el coll i aplicar una lògica iconogràfica a la lectura. A aquestes alçades, la subversió del text apaïsat s'està demostrant molt més fructífera del que pot semblar. Els nous creadors de llenguatge han ultrapassat la mera reproducció de gestos i s'han endinsat en tres temes de conversa clàssics de les trobades entre estranys: salutacions, dades d'identitat i ocupacions. Reproduïm algunes de les noves fòrmules de salutació: :-9 per petons, :-)X per allò tan castís de l'abraçada, o :-)>o per indicar victòria. Pel que fa a la identitat de l'interlocutor, n'hi ha que fins i tot avisen dels seus vicis. :-Q vol dir que fumeu, mentre que :-! matisa que fumeu, però amb filtre. D'altres composicions més abarrocades podrien ser autorretrats. Així, d8-) valdria per algú que duu gorra i ulleres, *B-) representaria algú escabellat amb ulleres modernes del tipus Almodòvar, =:-C aniria per un punki rabiüt, *%) per un nen i (:-)K- seria un calb encorbatat. Acabem amb la bossa de treball del correu electrònic:
---§:-)--torero------°:-)>---metge -----D:-)----guàrdia urbà-----
:-)_Y---treballo---- :-)_i -dissenyo-- :-)_X--estic a l'atur.
I després deien dels egipcis!