dissabte, 29 de maig del 1993

De testa-ments

Cada diumenge, a les planes de passatemps d'aquest suplement, un adjectiu diferent adquireix una certa importància. Al costat de les fascinants graelles dels mots encreuats i de les imprevisibles prediccions de l'horòscop, hi ha lectors que malden per veure si el seu substantiu tarannà encaixa en el camp semàntic de l'adjectiu de torn. I per descobrir-ho se sotmeten de grat a una desena de preguntes malèvoles que donen peu a un reguitzell de respostes no menys malintencionades. Tot plegat, una psicoanàlisi d'estar per casa que rep la denominació genèrica de test.
Ara Lola Alteyzu —que és qui signa el test dominical d'aquest diari— ha aplegat el seu recull d'adjectius descrits en un llibre estiuenc: El gran llibre dels tests (Columna, 1993). Amb aquesta eina sota l'aixella el lector amb un poder adquisitiu massa baix per comprar hores de divan podrà descobrir si és romàntic, vanitós, gelós, intransigent, rancuniós, mentider, ploraner, avorrit, dominant, tímid, maniàtic, frívol, ingenu, nerviós, teleaddicte, independent, treballador, endreçat, fort, valent, decidit, imaginatiu, diplomàtic... El mecanisme és senzill i l'estoc d'etiquetes inesgotable. A tothom li agrada saber com és. No cal trencar-s'hi gaire la closca. Per a més informació, aneu a la pàgina 41.
Com era d'esperar, Lola Alteyzu no és el nom d'una persona humana. La solapa del seu primer llibre la titlla de pseudònim. També diu que aquesta "jove promesa de la cultura catalana manifesta tenir 22 raons importants per no donar-se —encara— a conèixer". En realitat, l'enigma Alteyzu té molts punts en comú amb el de la santíssima trinitat. De fet, en el text que precedeix els tests, la Lola fa una llista d'agraïments anagramàtics que qualsevol lector avisat pot desxifrar. Les endreces són: Flora Lereira, Dalia le Jandroy, Luque Mizaleta, Vidal Berlatot, Jon de Turpí, Eric von Flatin i Marie Mity. Les nostres apostes trinitàries van pels dorsals u, tres i set. Queda escrit.
La pràctica del test en el marc de les seccions de passatemps és una tradició eminentment americana. N'hi ha de tres tipus bàsics. Els psicologistes, els lexicogràfics i els trivia. Els primers pretenen dibuixar uns quants perfils i busquen la identificació del lector a partir de les inevitables coincidències en les reaccions de qualsevol mortal a una situació determinada. Trobareu tots els exemples que vulgueu a El primer llibre dels tests de Lola Alteyzu. Els segons fan tuf d'examen de llengua estrangera, però tenen els seus aferrissats seguidors. Quan editàvem la revista de mots encreuats ...més una de les seccions més populars era, precisament, el test lexicogràfic. En reproduïm tres exemples.
1. Si algú et parla de la gerontocràcia, ¿a què creus que es refereix? A) Al govern dels ancians. B) A la classe més elevada que queda d'aristòcrates. C) Evidentment, a l'aristocràcia gironina. D) Al govern dels metges.
2. La teva vida depén de saber què vol dir ¨Próstata"? Què hi dius? A) Una dona de costums fàcils que va renegar de la seva fe (Juliana la Próstata). B) Es diu d'una persona gairebé estesa de cara a terra en un acte d'adoració. C) És una glàndula de l'aparell reproductor masculí. D) Un Heresiarca bizantí del segle VI.
3. El noi dels Bartolí diu que vol fer-li un òscul a la teva filla, però ella vol saber abans de què es tracta i t'ho pregunta. ¿Què li respons? A) Que es pot quedar embarassada. B) Que un òscul és un massatge molt fort però bastant relaxant. C) Que és un petó. D) Que és una animalada.
L'última modalitat de test és la que ha fet més fortuna. Es basa en el que els americans coneixen com l'univers trivia , un àmbit d'interessos definit per la curiositat general i la cultura enciclopedista barata que prima l'anècdota per damunt de la categoria. Hi ha recullstrivia des de primers de segle, llibres quasi Guinness i revistes d'estètica Muy Interesante on el lector hi descobreix muntanyes de dades pretesament "curioses". La màxima divulgació d'aquests tests acumulatius de dades es va donar, ara fa una dècada, amb la popularització gairebé histèrica d'un joc de taula que és un test de tests: el Trivial Pursuit..