dijous, 28 de març del 1996

Louis Malle i el Cointreau

ENIGMÍSTICA per Màrius Serra
Sovint hem parlat des d'aquestes ratlles de l'enigmista Ramon Giné i Farré, coeditor des de Vilallonga del Camp del butlletí "Semagames", l'estrambòtic òrgan d'expressió del CPI (Club Palindròmic Internacional). En Ramon Giné, compilador pacient i tenaç de capicues en totes les llengües, ha arribat a reunir una de les majors col·leccions de palíndroms i bifronts del món. Però, lluny de l'avidesa exclusivista de certs col·leccionistes, Giné ha anat publicant els seus tresors en suplements periòdics al butlletí "Semagames" seguint un ambiciós pla d'edició que recorda, formalment, l'activitat dels folkloristes de primers de segle, sempre amatents a la cacera de parèmies, tradicions, dites, festes, balls, etimologies i altres facècies de la dita cultura popular. En Ramon Giné s'ha concentrat durant molt de temps en la recerca de palíndroms, sovint en llengües que ni tan sols no entenia. Però ha anat fent. De troballa en troballa. De sobresalt en sobresalt. És un personatge singular que conrea i divulga amb eficàcia una àmplia franja de l'enigmística que inclou prestidigitació, anamorfosi, topologia, il·lusions òptiques, palindromia, noms xocants, homofonies en la tradició del "català, mare de totes les llengües", etc...
Ara s'acaba d'autoeditar un opuscle amb totes les col·laboracions de caire enigmístic que ha publicat en aquests últims anys a la revista "El Baluard" que es publica a Sarral, la seva vila natal. Un bon dia, ja fa anys, en Ramon Giné va quedar fascinat davant la perfecta simetria dels palíndroms. En va elaborar alguns, es va posar en contacte amb l'impulsor inicial del CPI —l'escriptor enginyer Josep Maria Albaigès—, i es va llançar a la frenètica cacera de capicues. Avui en té milers. Però des de fa un any ha trobat un nou filó. La passió enigmística dels mots pentavocàlics, panvocàlics o aeious. Ouaire és un mot pentavocàlic. Un dels més breus en llengua catalana. Conté les cinc vocals sense cap repetició. Els ucraïnesos (UAIEO) i les mallorquines (AOUIE) també ho són. I una menorquina (EOUIA), o una bielorussa (IEOUA). L'any passat ja vam confegir textos pentavocàlics i gairebé vam aconseguir exemples en les 120 diferents combinacions en les quals es poden disposar les cinc vocals.
Però ara proposem als lectors una nova recerca. Esperonats pels nous interessos del butlletí del CPI "Semagames", sol·licitem la tramesa de personatges de nom pentavocàlic (totes cinc vocals i cap repetició). Aquest grup parlamentari pentavocàlic podria estar subvencionat pel Cointreau (OIEAU). Els seus tres primers membres serien el director de cinema francès Louis Malle (OUIAE), els músics radicals bascos Negu Gorriak (EUOIA) i la simpàtica mare de Miguel Bosé, Lucía Bosé (UIAOE). Encara queden cent disset escons lliures. Envieu els vostres personatges pentavocàlics a Secció Enigmística. Diari Avui. Consell de Cent, 425. 08009 Barcelona. En parlarem.