dijous, 17 de gener del 2002

Els nous cal·ligrames

La història del cal·ligrama sempre ha fascinat els heterodoxos de la literatura. La fusió més o menys intensa entre text i imatge és tan antiga com l'alfabet. El primer artifici conegut seria el "technopaegnion" grec, "joc d'art" iniciat a Alexandria per Teòcrit (310-250 aC) en el qual el text forma una figura. Els poemes laberíntics del Barroc i molts dels jocs multiacròstics posteriors recolzen més en els camins de lletres que permeten moltes lectures, però els afers tipogràfics també esdevenen pictogràfics. L'apoteosi cal·ligramàtica, però, provindrà de la simplicitat quasi naïf d'Apollinaire. A primers del segle XX el francès posa en circulació el cal·ligrama i després les avantguardes l'enlairen fins arribar a l'anomenada poesia visual. Avui els cal·ligrames de Salvat-Papasseit o la famosa essa de Junoy encara provoquen aquelles esgarrifances de felicitat que només la ingenuïtat més genuïna és capaç de donar-nos. No passa el mateix amb la majoria de les propostes neobrossianes d'alguns poetes contemporanis entestats en l'esgotament de la via visual. Però això no vol pas dir que tot estigui ni dit ni fet. Som a l'era digital, i això no només ha de servir per vendre telèfons mòbils. També hi ha gent que pensa (i crea) des del nou paradigma.

A Manresa, fins al dia de Reis, ho van poder comprovar els clients més o menys ocasionals de la cafeteria Las Vegas, on s'exposaven físicament els cal·ligrames digitals que ara tots podem contemplar si visitem can femfum.com (www.femfum.com/HTML/CAT/ESCRIBA/ESCRIBA1.HTM). El verbívor Marc Antoni Malagarriga i Picas ha dissenyat un programa informàtic extraordinari, capaç de transformar qualsevol text en una imatge ben definida amb la mera reordenació tipogràfica de les lletres que el componen. ¿Recorden aquella tècnica mecanogràfica que permetia siluetejar una Gioconda en un foli combinant ics i espais en blanc amb la màquina d'escriure? Doncs Malagarriga ho ha sofisticat. El seu programa "Escriba" és capaç de reproduir una impactant foto de Stefan May que mostra quatre esvelts "caganers" (mira Miralda, en això estem amb tu) a partir del text íntegre, en versió original, de la "Llei del Català" aprovada pel Parlament de Catalunya el 7 de gener del 1998. Aquest impúdic cal·ligrama està fet amb tipografia ScriptMT Bold a cos 33 i el mural exposat fa 2421x1350 mil·límetres. Malagarriga també reprodueix un magnífic rostre de William Shakespeare amb milers de tipus Palatino-Bold a cos 13 que formen el text íntegre, en versió original, de Hamlet. Aquest mural fa 1355x1405 mm.

A www.femfum.com suggereixen aplicacions sensacionals per a aquest programa: "agafa un retrat teu que t'agradi i dóna-li tot a l'ESCRIBA... Als pocs minuts la teva imatge et tornarà a aparèixer reescrita a través dels textos que parlen de tu". Això és un cal·ligrama del segle XXI i la resta són punyetes! Naturalment, cal partir d'un fitxer d'imatge al qual aplicar el text triat, però el procediment és molt simple i el resultat un fitxer pdf espectacular que es pot llegir des de l'Adobe Acrobat Reader 4.0 i imprimir-lo reduït o a mida natural amb plòters gegants. Malagarriga ha pensat en totes les plataformes informàtiques possibles (Win, Mac o Unix) i en tots els nivells de destresa. O sigui que el seu programa és una bomba. Em deleixo per tenir un rostre de Tísner gegantí amb el text de Paraules d'Opoton el Vell.