L'any 2002 ha rellançat l'afició pels palíndroms. Els verbívors sabem que el palíndrom —que el CATALÀ hagi d'anar forçosament A L'ATAC— és una de les joies de la corona ludolingüística. Un d'aquells artificis que enlluernen i emocionen per la seva ignota simetria, tot i que aviat embafen si no els servim a petites dosis. Al portal internàutic dels verbívors (www.verbalia.com) en servim un cada dia, com aquell qui no vol la cosa, però la simetria numèrica de l'any 2002 ha propiciat moltes altres iniciatives d'anada i tornada. Ara que acaba el primer trimestre voldria comentar-ne un parell. Dos exemples magnífics de dosificació palindròmica en forma de calendari, l'un de taula i l'altre de paret.
D'una banda, el verbívor trempolí Waldo Lideker em fa a mans un impactant calendari palindròmic del 2002 creat pel dibuixant, il·lustrador i dissenyador Philip Stanton (Barcelona) i editat amb els de "m quatre arts gràfiques" (Santa Perpètua de Mogoda) en català, castellà i anglès. Stanton tria set palíndroms i els il·lustra amb dibuixos de traç vigorós i colors impactants. Així, per exemple, el palíndrom cortazarià ATAR A LA RATA és il·lustrat amb un híbrid de Mickey Mouse i Pumby lligat de mans i peus; o el clàssic POC A POC I COP A COP és presidit per una interessant temptativa de còpula entre dues tortugues. Es nota que Stanton gaudeix amb el repte d'il·lustrar palíndroms, perquè els seus dibuixos aporten molta més informació que les frases, en una operació inversa a la clàssica literaturització de la pintura. Les seves solucions per A TIP, EL PASTOR ARA FARÀ ROTS A PLE PIT o ¡Y TÁPATE TU TETA, PATY! amplien el context del palíndrom. El meu favorit, però, és la troica d'elegants genitlhomes amb monocle que il·lustren el preciós palíndrom LÚCID, IRÒNIC I NO RIDÍCUL.
Un altre artista que ha enllaçat la il·lustració de palíndroms amb l'any capicua 2002 ha estat el madrileny Juan Berrio. El calendari de Berrio és de sobretaula, dels que duen una espiral a un extrem i una base rectangular que els permet quedar drets tot formant un prisma amb dues cares triangulars als laterals. Berrio il·lustra dotze palíndroms castellans amb dibuixos monocroms de línia clara, un per cada mes de l'any, i afegeix tres o quatre frases capicua equivalents al peu d'il·lustració. Cada mes amb un color de base. El corresponent al març mostra un senyor gras que sua a la consulta del metge mentre aquest el renya. A peu d'il·lustració un palíndrom del tarragoní Ramon Giné: NI NICOTINA NI TOCINÍN. Sota, en lletra menuda, Berrio afegeix: "La salud y la higiene también tienen sus palíndromos. Así OBESO; LO SÉ, SÓLO SEBO - OS OPERO Y YO REPOSO - EN CASA ME DA, ADEMÁS, ACNÉ - SÍ, SI TOSES ES ESO, TISIS (Fernando Sáenz) o AÑORA LA ROÑA (Julián Ríos). Berrio il·lustra palíndroms d'escriptors com Cortázar, Ríos, Monterroso, Rubalcava, Illescas, Filloy o Millán. El tractament que rep el fenomen simètric dels capicues és molt complet i atractiu. Tant, que fins i tot hi he descobert algun concepte que desconeixia, com el de números "frosblos". Segons Berrio un "frosblo" (frosble?) és aquell nombre en què la suma dels seus dígits en xifres aràbigues és igual al nombre de xifres en nombres romans. Com 2002 (2+2=4), que en romans s'escriu amb 4 xifres: MMII. Acabo de descobrir, doncs, que l'any vinent també serà "frosblo", i això ens ha de fer veure el futur amb molt més optimisme.