La confraria del quadret negre ha guanyat, en aquest any nou que capgira el seixanta-nou, un nou enigmista amb pedigree. Des de l'última pàgina interior de "Serra d'Or" un èmul anagramàtic d'en Ruaix i d'en Xirau ens captiva amb una dosi mensual d'enginy. Els clàssics mots encreuats que fins el desembre passat signava en Tísner els signa ara un enigmàtic Raixu. L'hereu tisnerià, dit això en el més noble sentit del terme, recull el testimoni del seu vital progenitor amb encert i destresa. Distreu, ens fa trencar la closca i innova en definicions que inclouen fins i tot algun quadret negre. A la seva dreta, un tal Amanci Mestre i Tirador (també enigmàtic i artesà) hereta la secció d'anagrames anomenada "Targeta de visita" que durant 154 mesos havia conduït amb mà ferma l'Ernest Gil i Varela. En el seu primer enigma, ja desvelat, el nou Mestre ocultava el seu predecessor tot definint-lo com "En el joc i en la feina, en la discussió i en la creació, en la convicció i en la conversa, apassionat, docte i mestre de la paraula i del fet". Recombinant les lletres d'Ernest Gil i Varela, naturalment, emergeix l'autèntica identitat del Gran Mestre d'enigmistes: Avel·lí Artís i Gener. Els fidels lectors del "Serra d'Or" ja han començat a recombinar les lletres d'Amanci Mestre i Tirador per intentar esbrinar qui oculten.
Mentre la revista montserratina vivia el seu relleu, un grup anomenat "Encreuats del Montgrí" organitzava a L'Estartit el seu "Primer Campionat de Mots Encreuats i Crucigrames". Sota el lema "Trenca't la closca per nadal, jugant amb els mots com cal", una colla de lletraferits del quadret negre capitanejats per l'Ernest Díez congregaven, just abans de Nadal, vint-i-vuit ciutadans disposats a enfrontar-se amb tota mena de graelles. La competició es desenvolupà en dues categories en català i dues en espanyol. El material, rigorosament inèdit i elaborat per l'equip organitzador, és de primera categoria. Digne de professionals. Bones graelles i definicions força enginyoses, que degueren posar a prova els reflexos verbals dels participants. Cada problema ben resolt atorgava 20 punts. Les caselles errònies en restaven 2 i les que el jugador deixava en blanc només 1.
En la categoria "fàcil" (graelles 11x11), els campions foren Sònia Geli en català (100 punts) i Toni Zurita en espanyol (160). En la categoria "difícil" la pugna fou més aferrissada. En català, Pau Alonso (218) superà Josep Maria Martí (179) i en espanyol Agustí López (87) vencé Toni López (79) en un duel fraticida entre fills de Torroella. Tots els participants consultats per aquest relator expressaren la seva admiració per l'equip organitzador. De manera que potser seria bo que la iniciativa es repetís més sovint, reprenent la tradició de la "Confraria del Quadret Negre" que en Tísner fundà des de les pàgines del "Tele/Estel", el campionat homònim que en 1991 organitzaren els enigmistes Miquel Sesé i Anna Maria Genís a la plaça Rius i Taulet per les Festes de Gràcia o dels concursos que periòdicament convoquen els editors de les revistes de passatemps "Enigma Card" i "K-Mots".