dijous, 29 d’octubre del 1998

Octubre viatger

El mes d'octubre també és revolucionari des d'un punt de vista enigmístic. Podria ser que fos el més commemorat arreu del món. Almenys, en la convocatòria oberta mesos enrere per trobar carrers i places dedicades a dates del calendari és el mes més complet. Només falta trobar vies públiques dedicades als dies 11, 15, 16, 17, 22, 26 i 29 perquè sigui possible visitar una població cada dia. Set dies de descans sobre els trenta-un possibles permeten resseguir la ruta de l'octubre viatger com aquells grans viatgers imaginaris que emulaven Raymond Roussel.
Comencem en un carrer de Madrid dedicat al dia 1. El 2 ens porta a la població mexicana de Puerto Escondido. El 3 té "Drie Octoberstraat" a Leiden (Països Baixos). El 4 rep l'homenatge en una localitat de l'Algarve anomenada Tavira. 5 és també patrimoni portuguès: avingudes a Lisboa i a Évora i el "Largo 5 de Outubro de 1910" de Leiria. El 6 catalaneja al "Carrer del 6 d'Octubre de 1869" a La Bisbal d'Empordà (prolongació de l'avinguda de les Voltes i que acaba a la carretera de Palamós). El 7 ens permet visitar la vila valenciana de Benicull (Ribera Baixa). El 8 la localitat peruana de Chiclayo. Hi ha homenatges al 9 d'octubre per tot el País Valencià, per exemple a Benicàssim (La Plana Alta). I arribem exhaustos al 10 amb l'inequívoc flaire castrista dels carrers que hi té dedicats a Santiago de Cuba o La Havana.
Els pilars de la hispanitat suren pertot amb carrers del 12 d'octubre a Buenos Aires, l'andalusa Córdoba, México DF, Salamanca, Valladolid i també Viladecans (a les cases de la Roca). El 13 ens fa visitar Lima (Perú). El 14 és honorat per un carrer curtet de Catarroja (l'Horta). El 18 es reparteix entre el popular Sector Gran Colombia de la capital venesolana Caracas i la selecta "place du 18 Octobre" de la sibarita vila francesa de Chateaudun (seu del restaurant La Licorne). El 19 és a León. El 20 a la localitat mexicana d'Abasolo. El 21 novament a Lima. El 23 ens evoca l'assolellada ciutat mexicana de Monterrey i el centreuropeu sector de la capital hongaresa anomenat Buda, on hi ha un "Oktober 23 utca". L'endemà dia 24 retornem a Lima. El 25 visitem la tropical vila brasilera de Curitiba, a l'estat de Paranà.
El 27 ens fa repetir la visita a Lima. El 28 evoca a Praga la diada de la independència txeca el 1918 (28.øíjna) i a Atenes la rebuda en bata que el dictador grec Ioannis Metaxas dispensà a l'ambaixador italià el 28 d'octubre de 1940 per negar-se a les exigències de Mussolini (Odos 28 Oktovriou). Finalment el 30 ens remet a la Borgonya francesa, a una plaça de Dijon i el 31 ens submergeix en una marea de turistes a Puerto Vallarta (a l'estat mexicà de Jalisco).
Els agraïments de tantes i tan variades trameses ocuparien un nou article. Qui vulgui veure qui ha localitzat cada cronovia o enviar-ne més pot visitar aquest calendari d'espais al web de literatura i enigmística Vademe.cum
http://www.partal.com/vademecum/cat/torneig/index.html